Valutakurser är ett gissel

Det där med valutakurser är en inte helt obetydlig paratemer när en så lång resa som vår ska genomföras. Det är inte obetydlig annars heller för den delen, men just ett så stort projekt som det vi planerar kan få enorma konsekvenser i positiv eller negativ riktning.

Inte minst är dollar-kursen avgörande i vårt fall där kanske 30 dagar ska spenderas i USA.

Bara sedan våra planer började ta form i mitten av sommaren har just dollar-kursen sjunkit från drygt 8 kronor till dagens 6,50.

Under en månads vistelse i USA, där Hawaii är inkluderat, så handlar det säkerligen om en lägre  kostnad på 200 kronor per dygn för de löpande utgifter för boende, mat och transporter som uppstår. Enkel matematik säger att det då handlar om 6000 kronor mindre för USA-vistelsen än vad kalkylen sa oss i augusti månad.

Även andra valutakurser är just nu till fördel för vår kalkyl. Det visar på svårigheten i att lägga upp en budget för en så pass lång resa när en sådan sak som pengarnas värde på bara några månader kan innebära att stora delar av kostnaderna blir 15-20 procent högre eller lägre.

Sannolikt är det väl bäst att ta höjd för, och utgå ifrån, de valutakurser som gällde när hela planen började ritas upp. Då finns i alla fall en mycket god marginal.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

 

Comments are closed.