All Blacks och maori – nationell stolhet i Nya Zeeland

I Rotorua är det ett starkt fokus på två saker – heta källor och den nya zeeländska ursprungsberfolkningen maorierna.

Det ryker i var och varannan buske i stan och i parken som ligger nära vår camping för två nätter står det tydligt att man inte får avvika ifrån de gångvägar som finns.

Det finns också¨ett antal olika parker och anläggningar med fokus på maorierna. Precis som det mesta annat så kostar det ganska mycket att bara gå in på en av de här anläggningarna. Vi tänker att ägna måndagen åt Te Puia där det både finns heta källor, geysrar och möjlighet att ta del av maoriernas historia.

Vi åkte även förbi en del heta källor, en nationalpark, vattenfallet Huka Falls och en förtrollad skog på vägen till Rotorua igår:

P3243294 (640x480)

P3243294 (640x480)

P3243294 (640x480)

En sak som vi inte alls hade koll på innan vi åkte till Nya Zeeland är vilken stark prägel som finns av historien i landet. Ortsnamnen är till allra största delen grundade på maori och inte engelskklingande namn som det är i mycket högre grad i exempelvis Australien.

Många av ortsnamnen påminner snarare om finska och grekiska. Igår stannade vi exempelvis till i Taupo och körde igenom Whakarewarewa.

Men det som överskuggar allt annat som signum över den nationella stolheten är All Blacks.

All Blacks är vad man kallar sitt landslag i rugby och benämningen förekommer i en rad olika sammanhang plus att det i princip finns en All Blacks-butik i varenda stad vi kommer till där det säljs supporterprylar och andra rugbysaker.

All-Blacks-Haka (640x480)

Känslan är att den stolthet man här känner för sitt landslag i rugby är något som vi i Sverige förmodligen förmodligen bara ser en glimt av vid dom allra största höjdpunkterna för svenska landslag i fotboll eller möjligtvis hockey.

Comments are closed.