Godtrogna Nya Zeeländska bönder

Redan när vi var i Malaysia på Pangkor Island hörde vi från hotellchefen där vi bodde, vad vi då trodde var en gammal skröna, om hur han på resa i Nya Zeeland hade stannat vid vägkanten där det skyltas om frukt och grönt till salu och där det inte funnits någon som sålde.

Istället skulle han enligt egen utsago ha tagit det han ville ha och lagt pengar i en burk.

Fram till för någon dag sedan trodde vi fortfarande att det var just en skröna, men en bit innan Greymouth på sydöns västkust fick vi bevis för att det är sant än idag.

En skylt annonserade om frukt till salu om 400 meter. Vi ser en bil som precis stannat till bege sig av därifrån och vi kör in och parkerar intill en vagn full med frukt och grönsaker men utan någon som står där och säljer.

Istället finns en skylt som informerar om att vagnen är kameraövervakad (!) och att vi ska tänka på vårt eget samvete och göra rätt för oss genom att lägga pengar för det vi tar i en plåtburk.

En bra bit bort ser vi en gammal man gå och halta, men annars ingen annan.

Vi plockar till oss nypotatis, morötter och lite frukt som kostar 15 dollar (ca 80 kr). Att vi bara har en 20-dollarssedel är inte heller några problem. I burken finns växel så att vi kan lägga våra 20 dollar där och ta 5 dollar i växel.

Färdighandlat och raskt iväg igen!

Så kan det gå till i Nya Zeeland 2012. Skulle samma förfarande kunna ske även i Sverige tro?

3 thoughts on “Godtrogna Nya Zeeländska bönder

  1. Det kan jag bekräfta med en gång. Samma sak förekommer på en del svenska gårdar. Har själv handlat så nere i Skåne på Bjärehalvön.

  2. Du ser! Vi borde resa mer i Sverige helt enkelt för att inte tro att det vi ser i andra länder är unikt ;) Men visst är det coolt?

  3. Även i Halland där jag bor, finns gårdar som gör på detta viset.
    Anna-Karin