Låt oss prata om offentliga toaletter

Även om ni kanske inte trodde det så är helt klart så att vi i Sverige har en hel del att lära av andra länder på en rad olika områden.

Ett av alla dessa är definitivt synen på offentliga toaletter.

I Sverige är det inte alldeles enkelt att vare sig i en stadsmiljö eller på en mindre ort hitta en toalett när man behöver det och när man väl gör det så är oddsen extremt låga på att man måste lägga i minst en femkrona för att ens komma in på toaletten. Ni känner säkert igen det, eller hur?

Skillnaden mot Sverige har vi mött på andra resor tidigare, både i USA och Europa, och samma sak gäller i Asien och Oceanien och de fyra länder vi nu har rest runt i.

Överallt har det varit enkelt att hitta en offentlig toalett när det har behövts och de gånger som man då har fått betala sig in kan räknas på två av handens fingrar – vid en busstation i Malaysia på väg till Kuala Lumpur och på första planet i det stora köpcenter som finns i tvillingtornen i Kuala Lumpur. Överallt annars har det varit gratis.

Det handlar inte heller om att det är sunkiga toaletter som man knappt vågar beträda, även om dessa givetvis också finns, utan om rena toaletter med tvål och papper/torkmaskin och i påfallande många också handsprit att avsluta med. På vissa finns det till och med sprit att torka av själva toaletten med innan man använder den.

Svenska städer och köpcentrum borde lära sig av detta och till att börja med sluta att ta betalt för att få öppna dörren och tända ljuset. Det finns ingenting i det som är positivt för besökarna och det finns till och med belägg för att avgiften som tas ut kostar mer att administrera än vad man får in.

Så är det med den saken…

Comments are closed.