På plats i paradiset

Det har varit tyst från oss några dagar nu och det beror till viss del på att internetuppkoppling på Cook Islands är hårdvaluta – 85 kronor för 50 MB. Men mest beror det på att vi har kommit till den av alla resans destinationer som är allra vackrast och mest avkopplande.

Flyget hit gick som det skulle och allt var lugnt ända tills planets landningshjul precis nådde landningsbanan men istället för att landa och bromsa så lyfte planet omedelbart igen och gick upp några hundra meters höjd. Piloten meddelade att det berodde på att det inte fanns någon vind att ta hjälp av när han skulle landa på den relativt korta landningsbanan. Det andra försöket gick bättre och väl inne i ankomsthallen, väntandes på väskorna, så satt en man i 70-årsåldern i Hawaii-mönstrad skjorta på plattformen mitt i bagagebandet och spelade och sjöng polynesisk musik för oss. I denna positiva anda fick vi sedan lyssna på en taxichaufför som pratade och skämtade oavbrutet under färden till vårt hotell, The Rarotongan Beach and spa, som ligger nere i det sydvästra hörnet av Rarotonga. Välkomnandet på hotellet bestod av två killar som tog väskorna och pinnade iväg med dem till vårt rum under tiden som vi bjöds på apelsinjuice och checkade in.

Dagarna som har gått sedan vi kom hit i torsdags eftermiddag har kretsat kring poolen och stranden som ligger precis intill hotellet. Stilla Havet ligger på och skapar hela tiden vågor som är minst någon meter höga, men dessa vågor bryts något hundratal meter ut där korallreven går och innanför denna i lagunen är det om inte lugnt så i alla fall minimala vågor mer eller mindre hela tiden.

Korallrev innebär också en massa fisk och dessa har K och N utforskat under några snorklingsturer därute. N har övat några gånger och idag flöt hon omkring där ute i en kvart och kikade på fiskar i olika färg och storlek. M har nu kommit över gränsen och hoppar på samma vis som N hejdlöst rakt i vattnet i poolen. Resorten vi bor på är välkänd och inte minst är den det för alla de bröllop som sker just här. Än så länge har det varit ett bröllop varje kväll utom i söndags.

Det är också en resort som ligger förhållandevis isolerad ifrån butiker och matställen. Det finns någon restaurang ett hundratal meter bort, men annars är det minst någon kilometer för att handla något vilket givetvis hotellet vet om och tar betalt utifrån. En sak som är dyrt alldeles oavsett hotellet eller annat inköpsställe är vattnet på flaska som kostar 25-30 kronor för 1,5 liter. Vi löser det genom att koka kranvatten i vattenkokaren på rummet som vi sedan fyller upp våra flaskor med. F märkte dock att det var bäst att vänta med att fylla på flaskorna tills vattnet kallnat lite. Den första han fyllde med för varmt vatten krympte till 70 procent av sin storlek…

Som ni kanske kommer ihåg så bokade vi in oss här istället för det urpsrungliga alternativet, som ligger på den sydöstra delen av ön, och vi ångrar oss inte en sekund över det även om det är lite dyrare. Här ingår det en frukost varje morgon och mycket av allt som finns här i aktivitetsväg ingår. Badhanddukar hämtar vi ut varje morgon. Vill vi snorkla eller ta en tur med kajakerna är det bara att gå och hämta utrustning för detta till låns i 3 timmar.

Förresten så behöver vi inte heller ha med oss några pengar när vi lämnar hotellrummet. I alla fall så länge vi inte avser lämna hotellområdet. Det är nämligen så att allt som vi köper går att sätta upp på rummets slutnota. Smidigt är det samtidigt som det gäller att hålla koll på hur många glassar man köper…

Det har varit en del moln men till största delen är det soligt och värmen är inte alls så fuktig och hög som den vi levde med i Malaysia. Temperaturen ligger mellan 27-30 grader och en lätt vind hjälper till så länge man är på stranden. Eftersom det är platt längs med kusten runt om ön, som bara är drygt 3 mil runtom, så är det enkelt att ge sig ut och springa. F har tagit ett par eftermiddagsrundor och K var på söndagsmorgonen ute på sin första.

Idag måndag har vi tagit bussen till huvudstan på ön och i landet som heter Avarua. Lokalbussarna har två olika tidtabeller – en för bussen som går clockwise och en som går anti clockwise och man hoppar på och av i princip där man ropar att man vill. Vi har vandrat omkring på huvudgatan i Avarua i stan i några timmar, ätit lunch och dessutom har barnen fått varsitt snorkelset som dom redan hunnit testa i poolen.

Av alla de ställen vi har varit på hittills, så är Rarotonga det ställe där det känns minst exploaterat, på det vis man är van vid på öar där sol och bad är huvudattraktionen. Det existerar inga butiker längs gatorna som säljer badringar, hinkar, solhattar och billiga kopior av matchtröjor. Det är en stillsam ö som fortfarande känns genuin i jämförelse med mycket annat. Samtidigt så går det inte att låta bli att fundera över hur situationen egentligen ser ut i förhållande till vår egen. När vi idag satt och åt lite glass och drack Coca Cola så pratade vi med några äldre män som bor på ön. Dom hade precis fått sin pension för två veckor och firade detta med lite god mat. Deras pension är 400 dollar per månad, vilket motsvarar ungefär 2200 kronor, som betalas ut i två delar varannan vecka.

Bilder från strandlivet på Rarotonga får ni ge er till tåls med tills vi har kommit till Vegas och kan ladda upp dessa utan att ruinera oss.

2 thoughts on “På plats i paradiset

 1. Vi i Tolg vill önska er en riktigt GLAD PÅSK!
  Jag är uppe i ottan för att baka påskmuffins till jobbet idag medan lilla Maja och David ligger och snarkar.
  Kram

 2. GLAD PÅSK till Er också! Hälsa alla!
  Låter gött med påskmuffins! Hoppas de blev glada på jobbet! Är du igång och jobbar igen??
  Ha det underbart!
  Kram!!